Huwelijken Startpagina

Ringen

 Secties & koppelingen:

 Klik op één van de knoppen in het menu om de betreffende sectie te bekijken; opent in ditzelfde scherm; elke andere sectie wordt ook in dit scherm geopend.
 De omschrijving van de kop van de overlijdenstabellen blijft permanent in beeld. Via de linker menuknop komt u terug in vorige schermen.
 Het register en is vanwege de omvang in 13 secties verdeeld. Elke sectie bevat maximaal ± 1.000 overlijdens.

Gemeentelogo

Overlijdensregister Hillegom 1811-1963

Aan de hand van de extra informatie, die in de transcriptie van het overlijdensregister is opgenomen, krijgen we informatie over het overlijden van 12.049 Hillegomse ingezetenen in de periode 1811 t/m 1963. Basis hiervoor vormen de transcripties, die t/m 1882 door Jan Pit zijn gemaakt en daarna door de "Stichting Vrienden van Oud Hillegom".
Van de in deze periode overledenen in deze periode zijn de volgende feiten 'geturfd':

  • Van de 12.049 overledenen zijn er 1.447 buiten Hillegom overleden. Tot ca. 1955 werden 2 overlijdensakten opgemaakt als iemand in een andere gemeente dan de eigen woonplaats overleed. De akte werd door de Burgerlijke Stand van de gemeente, waar de persoon was overleden, opgemaakt. Daarna werd een afschrift verstuurd naar de gemeente waar de persoon tot aan het overlijden woonde. Naar aanleiding van dit afschrift werd ook een overlijdensakte in de eigen gemeente opgemaakt. Na 1955 is deze 'dubbele akte procedure' afgeschaft en werden alleen akten opgemaakt in de gemeende van overlijden. De 1.447 buiten Hillegom overleden personen betreffen dus voornamelijk sterfgevallen van vóór ca. 1955.

  • Van de overledenen waren 24 personen gescheiden; 3.329 overledenen waren getrouwd; 1.901 overledenen waren weduwe of weduwnaar en 110 personen waren al eerder gehuwd geweest. Als deze cijfers correct en volledig zijn, dan zijn de overige 6.795 personen ongehuwd (en nooit gehuwd geweest) overleden.

  • In de overlijdensakte wordt vrijwel nooit de oorzaak van het overlijden vermeld. De in de transcripties vermelde doodsoorzaken of andere informatie is tijdens het transcriberen verzameld en in de tabellen opgenomen. De in transcripties van 1811-1963 'geturfde' feiten zijn: (Sommige vermelding kunnen dubbel genoteerd zijn, bijv. een levenloos kind op een schip geboren).

    • Overleden op een schip/boot: 78 personen

    • Overleden in het huis van een ander: 6 personen

    • Overleden aan een in de transcriptie genoemde ziekte: 19 personen

    • Overleden militairen/matrozen: 12 personen (incl. WWII)

    • Niet natuurlijke dood: 115 personen dit kan zijn een onbekend (gevonden) persoon, verdrinkingen, verkeersongevallen (tram-auto etc.) en andere niet natuurlijke doodsoorzaken

    • Ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog omgekomen: 43 personen. Oorzaken hiervan o.a. bombardementen, beschietingen, omgekomen in Duitse kampen, militairen etc.)

    • Overleden adellijken: 4 personen

    • Overleden in kraambed: 2 vrouwen

    • Overleden in een 'keet': 2 personen. Dit waren in het algemeen polder- en seizoenswerkers: 21 personen

    • Overleden in een woonwagen/poffertjeskraam: 2 personen

    • Als levenloos aangegeven kinderen: 11 kinderen

Extra Bijzondere omstandigheden

In de transcripties zijn ook bijzondere en ongewone doodsoorzaken vermeld; een kleine opgave van deze bijzondere feiten:
Hieruit blijkt, dat veel in de transcripties voorkomende informatie uit andere bron(nen) afkomstig is dan uit de overlijdensakte zelf.

  • 1837-16 [NN Staats]: Moeder was al vóór de geboorte overleden. Het betreffende kind is levenloos ter wereld gekomen. Één en ander is in de originele overlijdensakten geverifieerd.

  • 1863-18 [NN NN]: In de Zanderijsloot het dichts bij de weg naar Veenenburg gelegen aan de waterkant tussen de biezen drijvend gevonden het lijk van een pasgeboren kind; als levenloos aangegeven. Dit kinderlijkje is door Gregorius de Groot, Smid en Johannes Berkhout, arbeider "op den eersten April bevorens des namiddags ten twee uren, in de Zanderijsloot [ etc.]" aangetroffen.

  • 1895-80 [Cornelia Steenvoorden]: Overleden, "gestikt in een visgraat".

  • 1905-108 [Aegje Verduijn]: "Neergeschoten op 31 augustus in haar zoon's herberg "Het Spuithuis" in de Molenstraat door de Italiaan Eustachio Simone, 2 dagen later is zij overleden; Eustachio's echtgenote Dina was weggelopen naar haar minnaar Martin Roozen; Martin, die de aanslag overleefde, trad op als harmonicaspeler in de herberg; Eustachio kreeg een gevangenisstraf van 5 jaar". In het politieregister van 2 september 1905 is de volgende aantekening gemaakt ten laste van H. Roozen: "Wegens het in beslag nemen van een revolverkogel gevonden door Dr. W. Hauratte in den arm van H. Roozen die in den nacht van 1 september jl. door een revolverschot werd verwond". Hieruit blijkt dat naast de dodelijke verwonding van Aegje Verduijn ook de aanwezige H. Roozen gewond raakte bij deze aanslag.

  • 1912-109 [Jacobus Huijge]: "Verongelukt; op school een griffel in zijn hoofd gekregen". Van dit overlijden zijn 2 akten, 1 akte uit Leiden (15-11-1912) en 1 akte uit Hillegom (19-11-1912). Hieruit blijkt dat hij op 14 november 1912 in Leiden is overleden, waarschijnlijk in een ziekenhuis.

  • 1927-14 [Albert Vlotman]: "Verongelukt; van de trap gevallen in de bakkerij, omdat er ook geld en een agenda was ontvreemd, is het mogelijk dat hij slachtoffer is geworden van een beroving". Dit betreft bakker Albert Vlotman van de Hoofdstraat, die in Leiden is overleden. Mogelijk is het (zwaar)gewonde slachtoffer naar een Leids ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen is overleden. In Hillegom is zijn overlijdensakte op 3 maart 1927 opgemaakt n.a.v. een uit Leiden ontvangen uittreksel van hun overlijdensregister.

  • 1929-91 [Hendrik Vreeken]: Verongelukt; van het dak gevallen van de bollenschuur van fa. Hulsebosch aan de Leidsestraat, gehuwd in het ziekenhuis, tijdens de huwelijksvoltrekking overleden, hij heeft daardoor zijn huwelijksakte niet meer kunnen tekenen
    In de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken zijn op 20 oktober 1929 zowel zijn huwelijks- als overlijdensakte aangetroffen. In de huwelijksakte is aangetekend: "Dit huwelijk is wegens ziekte in het Sint Elisabeths Ziekenhuis voltrokken. Waarvan acte, welke overeenkomstig de wet is voorgelezen, hebbende de bruidegom in verband met diens overlijden de acte niet getekend."